For Better Performance Please Use Chrome or Firefox Web Browser

بررسی ارتباط بین چند شکلی ژن های OLR1، SCD1 و لاکتوفرین با عملکرد تولیدمثلی

هدف اصلی در برنامه های انتخاب گله های گاو شیری افزایش عملکرد صفات تولید مثلی و بهبود تولید شیر و ترکیبات آن است. بنابراین تشخیص و شناسایی حیواناتی که از لحاظ ژنتیکی برتر هستند به ویژه در سنین پایین بسیار برای این صنعت سودمند خواهد بود و می­تواند در تسریع سرعت بهبود ژنتیکی موثر باشد. لذا شناسايي گوساله هاي ممتاز در بدو تولد و انتخاب بر اساس ژن های بزرگ اثر و موثر بر صفات مهم اقتصادی در گله  موجب خواهد شد تا ضمن جلوگيري از به هدر رفتن هزينه هاي گزاف جهت نگهداری و پرورش جهت انتخاب در سنین بالاتر، با افزایش فراوانی ژنهای مساعد در گله و بهبود توليد در مراحل بعدي گامي موثر جهت افزايش سوددهي برداشته شود. از جمله ژنهای کاندید مؤثر برصفات تولید شیر و ترکیبات آن و نیز عملکرد تولید مثلی در صنعت گاوشیری ژن هایOLR1، SCD1 و لاکتوفرین می باشند که با مطالعه پلي مورفيسم و تاثيرات اللي آنها ضمن شناخت و انتخاب حيوانات براي رسيدن به اهداف اصلاح نژادي میتوان با افزایش دقت انتخاب، پيشرفت ژنتيکي گله ها را تسريع نمود. تحقیق حاضر روی 300 نمونه خون از گاوهاي5-4 گله که به طور تصادفي انتخاب شده بودند اجرا شد. پس از تعیین نمونه های مورد نظر که دارای اطلاعات لازم از نظر صفات تولید مثلی بهمراه عملکرد تولید شیر بودند نمونه گیری خون انجام شد. سپس نمونه های اخذ شده جهت استخراج دی ان ا، تعیین ژنوتیپ و تعیین ارتباطاتات ژنوتیپی با صفات مذکور مورد آنالیز قرار گرفتند. نتایج تجزیه و تحلیل آماری نشان داد که سطوح مختلف ژنوتیپ ژن های مورد مطالعه (OLR1، SCD1 و لاکتوفرین) با برخی از صفات تولیدی و عملکردی ارتباط معنی داری دارد. به طوریکه سطوح مختلف ژنوتیپ OLR1 توانست معنی­داری اثر خود را بر درصد چربی شیر نشان دهد (0001/0 P<) و افراد دارای ژنوتیپ CC در مقایسه با ژنوتیپ AC و AA از نظر آماری درصد چربی شیر بیشتری داشتند. همچنین گاو­های دارای ژنوتیپ AC نسبت به ژنوتیپ AA چربی شیر بیشتری نشان دادند. این یافته می­تواند دلیلی بر افزایشی بودن اثر آلل­های این چند شکلی باشد. افراد دارای ژنوتیپ CC و AC در مقایسه با ژنوتیپ AA از نظر آماری درصد پروتئین شیر بیشتری نشان دادند. برای صفات درصد چربی شیر و درصد پروتئین شیر  اثر جایگزینی آلل C معنی­دار شد (0001/0 P<). اما اثر غالبیت برای صفات مورد بررسی معنی­دار نشد (05/0P>) که نشان دهنده­ی عمل افزایشی این چند شکلی می­باشد. سطوح مختلف ژنوتیپ مربوط به ژن SCD1 نیز توانست بر تولید شیر تصحیح شده اثر معنی داری نشان دهد (01/0 P<) به طوریکه افراد دارای ژنوتیپ VV در مقایسه با ژنوتیپ AV و AA از نظر آماری میزان تولید شیر بیشتری داشتند. همچنین گاو­های دارای ژنوتیپ AV نسبت به ژنوتیپ AA تولید شیر بیشتری داشتند. این تحقیق می تواند دلیلی بر افزایشی بودن اثر آلل های این چند شکلی باشد. افراد دارای ژنوتیپ VV در مقایسه با ژنوتیپ  AA وAV از نظر آماری درصد پروتئین شیر بیشتری نشان دادند. نتایج تجزیه و تحلیل آماری مربوط به ژن لاکتوفرین نیز نشان داد که سطوح مختلف ژنوتیپ این ژن با درصد چربی شیر ارتباط معنی داری دارد. به­طوریکه ژنوتيپ AB با ميانگين 291/3% تفاوت بسیار معنی‌داری(001/0(P< با افراد دارای ژنوتيپ AA با میانگین 159/3% نشان می‌دهد. طبق آناليز صورت گرفته مشخص شد عامل ژنوتيپ اثر معني­داري (05/0(P< بر صفت عملکردی شاخص سلول‌های بدنی موجود در شیر داشت، به­طوریکه ژنوتيپ AB با ميانگين شاخص سلول‌های بدنی 976/1 در شیر تولیدی تفاوت معنی‌داری با ژنوتيپ AA با میانگین شاخص سلول‌های بدنی 789/1 نشان داد.

 

 

Projects with Industry

تحت نظارت وف ایرانی